BUSMEK | Bursa Büyükşehir Belediyesi Sanat ve Meslek Eğitimi Kursları > Haberler > 5 ASIRLIK HAMAM YENİ ÇEHRESİYLE KÜLTÜR MERKEZİNE DÖNÜŞTÜ

Bursa Büyükşehir Belediyesi Sanat ve Meslek Eğitimi Kursları bünyesine yeni bir sanat ve kültür merkezi daha kazandırdı. Osmanlı Dönemi’nde hamam daha sonra dökümhane ve marangoz atölyesi olarak kullanılan Muallimzade Hamamı yeni çehresiyle hizmete sunuldu.

IMG_7096

Bursa Büyükşehir Belediyesi Sanat ve Meslek Eğitimi Kursları (BUSMEK) uygulama atölyesi olarak kullanılacak kültür merkezinde unutulmaya yüz tutmuş Geleneksel Türk İslam Sanatlarını yaşatmak adına atölye çalışmaları gerçekleştirilecektir. Kursiyerlerin yapmış oldukları çalışmaların da satışı yapılacaktır.

Osmanlı Dönemi’nde hamam olarak kullanılan  tarihi yapının açılış törenine Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’nin yanı sıra Yıldırım Belediye Başkanı Özgen Keskin, Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, Yıldırım İlçe Belediye Başkan Adayı İsmail Hakkı Edebali ve Büyükşehir Belediyesi çalışanları ile çok sayıda davetli katıldı.

“Ecdad Yadigarı Eserleri Topluma Kazandırıyoruz”

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Bursa’ya değer katan kimliğini oluşturan toplumsal hayata önemli katkılar sağlayan tarihi mirası gün yüzüne çıkardıklarını, ecdad yadigarı yapıları özgün değerleriyle yenilediklerini ifade ederek: “ Osmanlı’nın ilk dönem eserlerini anıtsal yapılar olarak ayağa kaldırıyoruz. Farklı semtlerde bulunan han, hamam, medrese gibi tüm eserleri kendi öz değerleriyle buluşturuyoruz. Muallimzade Hamamı da hamam kimliğinin yanı sıra yaklaşık 500 yıllık tarihi boyunca dökümhane ve marangoz atölyesi olarak da kullanıldı. Uzun süre harabe halde kalan Muallimzade Hamamı’nı kültür merkezi olarak Yıldırım’a kazandırmaktan dolayı heyecanlıyız.” diye konuştu.

“5 Asırlık Eseri Ayağa Kaldırdık”

Muallimzade Hamamı’nın yaklaşık 5 asır önce Kazasker Muallimzade Mehmet Efendi tarafından yaptırıldığını hatırlatan Başkan Altepe, eseri ilk günkü orjinalliğiyle hizmete sunarak tarihi canlandırmanın onurunu yaşadıklarını söyledi, “Muallimzade Hamamı orta büyüklükte bir çifte hamamdır. Hamam, 1572 tarihinde Kazasker Muallimzade Mehmet Efendi tarafından, Zeyniler Mahallesi’ndeki camii ile Aksu Köyü’ndeki cami, okul ve zaviyesine gelir için yaptırılmış. Yaşadığı depremlerden zarar gören hamam Celali isyanları sırasında da tahribat yaşamış, 1613, 1655, 1730, 1744, 1830 yıllarında muhtelif onarımlar görmüştür. Eser 2010 yılında kamulaştırılmak suretiyle Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından restorasyonu yapıldı ve kültür merkezine dönüştürülerek Bursa halkının hizmetine sunulmuştur.”

“Kültür ve Medeniyetimizin Nabzı Artık Bu Mekanlarda Atacak”

Mekanda çok amaçlı salon, sanat atölyeleri, çocuk gösteri salonu, genel ihtiyaç mekanları ve yönetim odası bulunduğunu belirten Başkan Altepe şöyle devam etti: “ Yapı, bölgenin öncelikleri göz önüne alınarak işlevlendirildi. Bu amaçla kültürel etkinlik merkezi kimliğinin yanında hamamın en önemli işlevi de Bursa temalı hediyelik eşya üretim merkezi olmasıdır. Bu kapsamda BUSMEK kursiyerlerinin yapmış olduğu ürünlerin de satışları gerçekleştirilecek, bir yandan da usta sanatkarlar tarafından üretimler gerçekleştirilecek. Çevre halkına da ebru, tezhip, çini, sedefkarlık gibi kurslar verilerek tam anlamıyla bir kültür merkezi yaşatılacaktır.” dedi.

Konuşmaların ardından Başkan Altepe, protokol üyeleriyle birlikte mekanın açılış kurdelesini keserek Muallimzade Hamamı Davutkadı Kültür Merkezi’ni gezdi. Gösteri Salonunda oynatılan Karagöz ve Hacivat gölge oyunuyla da çocuklar gönüllerince eğlendi.

Eski Hali:

DOKUMHANE HAMAMI INCELEME KASIM 2012

MUALLIMZADE DOKUMHANE HAMAMI EYLUL 2013 (3)

DOKUMHANE MUALLIMZADE HAMAMI ARALIK 2012 (1)

Yeni Hali:

IMG_7243