ANASAYFA > Haberler > ANADOLU GÜNLERİNDE BURSA İPEĞİ BUSMEK’LE TANITILIYOR

Bursa İl Dernekleri Federasyonu (BİLDEF) tarafından ‘2. Anadolu Günleri’ Merinos Atatürk Kültür ve Kongre Merkezi’nde (AKKM) başladı. Fuarda BUSMEK “Bursa İpeği” temalı standı ile yerini alarak göz doldurdu.

BİLDEF tarafından bu yıl 2.’si düzenlenen 2. Anadolu Günleri, Merinos AKKM fuar alanında açılışını yaptı. Açılış Vali Münir Karaoğlu, Büyükşehir Belediye Başkanvekili Abdülkadir Karlık, dernek yöneticileri ve çok sayıda vatandaşın katılımıyla gerçekleşti. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan etkinlik, mehter takımı ve Bitlisliler Derneği folklor ekibinin gösterisiyle devam etti. Vali Münir Karaoğlu açılış konuşmasında, “Bursalıyız, ama hepimiz bir yerlerden geldik. Geldiğimiz yerin kültürünü yaşatmak, bizlere bir şey kaybettirmez. Bunu Bursa’da doğan ikinci, üçüncü nesillere aktarma mesuliyetimiz var. Şu anda en büyük endişe duyduğum konu budur. Bizler geldiğimiz yerlerin kültürlerini biliyoruz. Fakat burada doğan çocuklara bu kültürü anlatmalıyız. Yoksa bir kuşak sonra bu kültür kalmaz” şeklinde konuştu.

Açılış konuşmaları ve kurdele kesiminin ardından stantlar gezildi. Vali Münir Karaoğlu, “Bursa ipeği” temalı standıyla göz dolduran Bursa Büyükşehir Belediyesi Sanat ve Meslek Eğitim Kurslarının (BUSMEK) standını da ziyaret etti. Karaoğlu, kursiyerlerin dokudukları “ırgandı köprüsü” desenli ipek halıların iplerini keserek BUSMEK tarafından yaşatılan ipek halı dokumacılığının hayırlara vesile olmasını temenni etti.

Bursa Büyükşehir Belediyesi Sosyal İşler Şube Müdürü Şahin Arat da Bursa ipeğinin tanıtıldığı BUSMEK standıyla ilgili yaptığı açıklamada şunları kaydetti: “BUSMEK ile birçok köyde ipekle ilgili çalışmalar yapılıyor. Kozadan ipliğe, iplikten mamüle doğru bir adım attık. Burada gördüğünüz gibi standımızda ipek halılarımız, şallarımız dokunuyor. Anadolu’nun birçok ilinden belediye başkanları, dernek yöneticileri, sanatla ilgilenen herkes burada buluşuyor. Fuar boyunca BUSMEK’i, sanatımızı ve Bursa ipeğimizi tanıtmaya çalışacağız. BUSMEK’le ilçelerde ve köylerde dokunan halı ve ipek kumaşlar sayesinde, ipekten hediyelik malzeme üretimi sağlanırken bir taraftan da kırsal alanlarda istihdam ve maddi kazanç çeşitliliğin arttırılması hedefleniyor. Başkanımızın gerçekleştirdiği çalışmalar sayesinde bizler de Bursa ipeğini BUSMEK’le tekrar canlandıracağız.”

BUSMEK’le İpek halı eğitimleri hız kesmiyor…

Büyükşehir Belediyesi´nin “Bursa ipeği yeniden hayat bulacak” projesi kapsamında BUSMEK’le eğitimlerini başlattığı “ipek halı dokuma”; Orhaneli Kurs Merkezi, Orhaneli Merkez Akalan Köyü, Büyükorhan; Kınık, Sarnıç ve Karaağız Mahalleleri, Keles; Baraklı, Sorgun (kumaş dokuma tezgahı)Mahalleleri, Harmancık; Karaca Mahallesi (kumaş dokuma tezgahı), Umurbey İpek Üretim Merkezi’nde devam ediyor. Anadolu Günleri fuarı boyunca ipek halı dokuma tezgahlarının da açık olacağı BUSMEK standında ipeğin kozadan halıya dönüşümü ziyaretçilere tanıtılacak. 28 Mart’a kadar açık kalacak olan Anadolu Günleri kapsamında yaklaşık 39 kentten değişik lezzet ve renkler de Bursalılara sunulacak.

1 (1) 2 (1) 2 (2) 3 (2) 4 (1) 4 (2) 4 (3) 5 (1) 5 (2) 5 (3) 67

DSC_0683 DSC_0693 DSC_0725