BUSMEK | Bursa Büyükşehir Belediyesi Sanat ve Meslek Eğitimi Kursları > Haberler > ANNE BABA OKULU AÇILDI

Bursa Büyükşehir Belediyesi İncirli Kültür Merkezi Hayat Hastanesi işbirliğiyle düzenlenen “Anne-Baba Okulu” eğitimleri startını verdi. Psikolog Dilek Kaymaz tarafından 6 hafta verilecek eğitimler sonunda ailelere katılım sertifikası verilecek.

IMG_9174

Katılımın yoğun olduğu ilk derste “anne baba tutumlarının çocuğun davranışlarında etkisi” konusu işlendi. Aile içi iletişimde tutumların nasıl olması gerektiği konusunda bilgiler veren Kaymak, anne baba olarak yapılan bazı hatalı davranışların çocuklar üzerinde nasıl olumsuz etkiler bıraktığını anlattı.

Aile tutumlarından bahseden Kaymak, öncelikle yanlış aile tutumlarından “baskıcı-otoriter” aile tutumlarını anlattı: “Sürekli yasaklar konularak, eleştirilerek, çocuk aile içinde yok sayılarak bir tutum geliştirilen bu ailelerde çocuklar genellikle eleştirilen olumsuz davranışını katlanarak yapar. Hatalarını görmek yerine çocuğun olumlu davranışını görürsek, o davranış da yine artmaya başlar” diyerek eleştirilen konulara dikkat edilmesi gerektiği konusunda uyardı.

Bir diğer yanlış aile modeli olan “ilgisiz ve kayıtsız” ailelerin çocuklarının özellikle gençlik yıllarında anne babadan uzaklaşan bir birey olacağına dikkat çekerek hoşgörüyle ilgisizliğin birbirine karıştırılmaması gerektiğini vurguladı.

Yine çocuğun fikri sorulmadan her türlü kararın verildiği yanlış aile yapılarından olan “aşırı koruyucu” ailelerden bahseden Kaymak, bu çocukların da ileriki yaşlarda içine kapanık, çekingen, hata yapmaktan korkan, sorumluluklarını üstlenmeyerek problemlerini tek başına çözemeyen bireyler olacağını belirtti.

Yanlış aile modellerinden son olarak “tutarsız-dengesiz aile” tutumlarına değinen Kaymak, aile bireylerinin ortak karar verebilmesinin öneminden bahsetti: “Aile aynı davranışa farklı tepkiler gösterir ve ortak kararlar alamazsa bu davranış çocuğun karakterinde ruhsal dengesizlikler yaratır. Doyumsuz, bencil, aşırı titiz veya pis gibi uçlarda dolaşan bireyler genellikle bu ailelerden doğar” dedi.

Yanlış aile yapılarının ardından son olarak Kaymak, çocuğun kararlarının da ailede etkili olduğu tek doğru aile yapısı olan “demokratik ve kabul edici” aile yapısından bahsederek tüm bu aile tiplerinin içinde uygulanması gerekenin bu aile yapısı olduğunu sözlerine ekledi.

Sunum sonrası katılımcılar KAYMAK’a sorular sorarak kendi yaklaşımlarıyla ilgili bilgi aldılar.

IMG_9197

IMG_9240