BUSMEK | Bursa Büyükşehir Belediyesi Sanat ve Meslek Eğitimi Kursları > Haberler > HANIMLAR LOKALİNDE ÇOCUK PSİKOLOJİSİ KONUŞULDU

HANIMLAR LOKALİNDE ÇOCUK PSİKOLOJİSİ KONUŞULDU

Uzman Klinik Psikolog Canan Sayıoğlu, Hanımlar Lokalinde seminer verdi. Çocuk eğitimi ile ilgili bilgiler veren Sayıoğlu, bayanlara çocukların davranış problemlerini çözmeyle ilgi ipuçları verdi.

Bursa Büyükşehir Belediyesi Sanat ve Meslek Eğitimi Kursları (BUSMEK) kurs merkezlerinden biri olan Hanımlar Lokalinde etkinlikler sürüyor. Lokalde bu hafta Uzman Klinik Psikolog Canan Sayıoğlu, “Çocuk Psikolojisi ve Aile İçi İletişim” konulu bir seminer verdi.

3- 6 yaş çocuklarda anlaşılması zor durumlar yaşandığını söyleyen Sayıoğlu, “Bazen çocuklar ortada bir sebep yokken ağlar. Neden ağladığını soruyorsun kendisi de bilmez. Aslında o süre içinde hayatla yüzleştiği bir durum vardır. Ya arkadaşı oyuncağını vermemiştir, ya beklediği bir durum gerçekleşmemiştir. Bunun için hayal kırıklığı yaşar ve hırçınlaşır. Kendisi de durumun farkında değildir. Burada çocuğun çok üstüne düşmek de umursamamak da hatadır. Anne çocuğu kucağına oturtup ‘bugün senin canını sıkan bir şeyler olmuş birazcık ağlayabilirsin’ demesi gerek. Çocuk böylece hem kızgınlığını atar hem de derdim olduğu zaman beni anlayabiliyorlar diye düşünür. Böyle yetişen çocukla ergenlikte de iletişim kurmak kolay olur.” dedi.

Annelere tavsiyeler veren Sayıoğlu; “Sakın ağlama da demiyoruz. Banane ağlarsa ağlasın da demiyoruz. Susturmak yerine duygularını bastırmasına yardımcı olmak gerek. Şımarıklık ağlaması başka, içini boşaltma ağlaması başkadır. İçini boşaltmak istiyorsa bırakın çocuklarınız ağlasın.” diye konuştu.

Çocuklardaki karanlık korkusuna da değinen Psikolog Sayıoğlu, “Bazı çocuklar 6 7 yaşında olsalar da karanlıktan korktukları için hala anne baba yanında yatmak istiyorlar. Çocuklara oyun kurarak yaklaşmak gerek. Bu korkuyu geçirmek için çocukların oyuncaklarıyla, bir tiyatro yapılmalı. Mesela bir oyuncağın karanlıktan korktuğu ama bunun çok gereksiz olduğu oyunla çocuğa verilmeli.” dedi.

Eğitimde ödül sisteminin işe yaradığını fakat çocuğa; “Karnen 5 olursa sana bisiklet alacağım” demenin rüşvet olacağını belirten Sayıoğlu, “Bunun yerine;’ karnendeki notlar yüksek olduğu için yaz tatilinde ders çalışmana gerek yok. Sen sıkılma diye bisiklet hediye etmek istiyorum’ demek gerek. Böylece birçok mesaj da birlikte verilmiş olur.” şeklinde konuştu.

Yayın Tarihi: 31 Aralık 2012 Saat: 10:40