ANASAYFA > Haberler > HAYATIN EN ZOR DÖNEMİ: ERGENLİK

İncirli Kültür Merkezi seminerleriyle ailelere yön göstermeye devam ediyor.  Hayat Hastanesi iş birliği ile düzenlenen 3 haftalık ‘Ergenlik Dönemi’ seminerlerinin sonuncusu yapıldı. Programda ‘ergenlik dönemindeki çocuklarla iletişim kurmak’ ve bu dönemde ortaya çıkan ‘sorunların çözümü’ gibi konulara değinildi.

3 (2)

Büyükşehir Belediye’sinin restore ederek Bursalılara kazandırdığı İncirli Kültür Merkezi’nde seminerler hızla devam ediyor. “Ergenlik Dönemi” kapanış programı Hayat Hastanesi Başhekimi Uzm. Dr. Ahmet Özkul’un açılış konuşması ile başladı. Ardından kürsüye çıkan, Hayat Hastanesi Klinik Psikoloğu Dilek Kaymak Kısaer Ergenlik döneminde yaşanan sorunları anlattı. 3 haftadır düzenlenen seminerlerde ‘Ergenliği Tanımak ve anlamak’, ‘Ergenle iletişim’, ve son olarak ‘Ergenlik dönemi sorunları’ konuşuldu.

“Ergenlik ikinci bir doğumdur”

Ergenliğin; toplumdan topluma, devirden devire, kişiden kişiye, farklı özellikler gösterdiğini ifade eden Kısaer, çocuklukla erişkinlik arasında yer alan bu dönemi; “İkinci bir doğum” olarak tanımladı.

Ergenlik döneminde gençlerin duygularında hızlı iniş çıkışlar olduğunu belirten Kısaer, “Bu dönemde gençler çabuk sevinir çabuk üzülür, çabuk sinirlenirler. Kendisine tanınan hakları yetersiz bulurlar. Evde pek durmak istemez, dönüş saatine aldırmazlar. Evde oturmak ona işkence gibi gelir gece dışarı çıkmak isterler.  Anne-babasını eleştirir. Derslere ilgisi azalmış, çalışma düzeni bozulmuştur. Derslere ilgisi azalınca anne baba tedirgin olur. Problem olduğunu düşünürler. Sadece ders başarısı değil, diğer bütün özellikler ergenlik döneminde yaşanan sorunları gösterir” diyerek gençlerin ergenlik döneminde yaşadığı genel sorunları anlattı.

Ergenlik döneminde yaşanılan psikolojik sorunların depresyona, kaygılara hatta intihar teşebbüsüne kadar ulaştığını belirten Kısaer,  “Bu dönemde yetişkinlerin küçük olarak gördüğü şeyleri büyütürler. Eğer sinyalleri alamazsak intihara kadar sürüklenebilirler.” dedi.

“Onlar için değil, onlarla birlikte yaşamak”

Klinik Psikoloğu Kısaer; ergenlik dönemindeki çocuklara, anne baba yaklaşımının nasıl olması gerektiğini şöyle sıraladı: Çocuklarınızı bağımsız ve sorumlu bir şekilde yaşayabilecek duruma getirin. Ondan kesinlikle mükemmel olmasını beklemeyiniz. Ufak tefek hataları görmezden geliniz. Onu iyi komşu çocukları ile kıyaslamayınız. Tenkitte cömert olduğunuz kadar övgüde ve takdirde de cömert olunuz. Onların haklarına saygılı olmayı, onların bize saygısından önde tutmalıyız. Yetişkinler bile bir problemle karşılaştığında sağduyulu ve sakin davranmakta zorlanırlar. Bizim yapamadıklarımızı ergenden beklememeliyiz. Onlar için yaşamak değil, onlarla beraber yaşamalıyız.”

“Dünyada ergen olmaktan daha zor bir şey varsa o da ergenlik çağındaki bir gençle iletişime geçmektir.” Diyerek konuşmasını noktalayan Kısaer’e program sonunda Bursa Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Muhsin Özlükurt plaket verdi. Program sonunda dinleyicilere katılım belgesi verildi.

1 (2)

Yayın Tarihi: 16 Aralık 2015 Saat: 11:12