BUSMEK | Bursa Büyükşehir Belediyesi Sanat ve Meslek Eğitimi Kursları > Haberler > KANSER DEĞİL GEÇ TEŞHİS ÖLDÜRÜR

KANSER DEĞİL, GEÇ TEŞHİS ÖLDÜRÜR

Genel Cerrahi Uzmanı Dr.Ceyhun İrgil; “ 25 yıllık meslek hayatımda erken tanı konulan hastaların kanserden zarar görmediğini söyleyebilirim” diyerek erken teşhisin önemini anlattı.

Başarılarıyla adından söz ettiren ünlü cerrah Dr.Ceyhun İrgil, Hanımlar Lokali’ne konuk oldu. Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin hanımların hizmetine sunduğu lokalde İrgil, meme kanseri ve tiroid kanserinden söz ederek,erken teşhisin nasıl hayat kurtardığını hazırladığı slayt gösterisiyle anlattı.

Bursa Omena Meme-Guatr Cerrahi Merkezinde görev yapan İrgil, “Her 9 kadından biri yaşamının bir döneminde meme kanseri olmaktadır. Fakat kanser sanıldığı gibi mutlak ölümcül bir hastalık değildir. Tedavi edilebilir bir hastalıktır.  25 yıllık meslek hayatımda erken tanı konulup da tiroid kanserinden ölen biriyle karşılaşmadım.” diye konuştu.

İnsanların eskiye göre uzun yaşadığını ve çevresel etkenlere daha çok maruz kaldığını, bu yüzden kanser vakalarının arttığını belirten İrgil,  “beslenme konusu çok önemli, beslenmenin formülü için uzun konuşmalara gerek olmadığını Anadolu halkının “azı karar çoğu zarar” deyimiyle beslenme formülünü özetlediklerini söyledi.

19 yaşından 98 yaşına kadar hastası olduğunu belirten ünlü cerrah, Meme kanserinin artma nedenlerini şöyle anlattı: “Meme kanserinin artma nedenlerinden biri, kadınların meme ile ilgili işlevleri terk etmesi veya azaltmasıdır. Kadınlar az doğuruyor, az emziriyor. Yağlı gıdalar çok tüketiliyor. Bu yüzden kanser vakaları artıyor. Meme dokusunun asıl görevi emzirmektir.”

1980’lerde yeyip içtiklerimizin şimdi sonuç olarak karşımıza çıktığını ifade eden İrgil, buzdolabından önce tel dolaplar vardı. Buralarda yiyecekler küflenirdi. Bunları tükettik. Radyasyonlu çaylar, küflü ekmekler, korumasız röngen merkezleri, defalarca kullanılan kızartma yağları, yanık gıdalar bizi kansere götüren unsurlardır” dedi.

Yayın Tarihi: 26 Şubat 2013 Saat: 10:07