BUSMEK | Bursa Büyükşehir Belediyesi Sanat ve Meslek Eğitimi Kursları > Haberler > KANSERDEN DEĞİL, GEÇ KALMAKTAN KORK!

Bursa Büyükşehir Belediyesi Hanımlar Lokali 1-7 Nisan kanser haftası etkinlikleri çerçevesinde Uzm. Dr. Murat ÇALIKAPAN’ı ağırladı. “Meme Kanseri ve Tarama Yöntemleri” konulu seminerde hanımlara, erken tanı ve tedavi yöntemlerine dair çok değerli bilgiler verildi.

IMG_9651

Eğitimi hayatın her alanına yayma hedefiyle çalışmalarına yön veren BUSMEK, kursiyerlerini sağlıklı bir toplum oluşumu noktasında bilinçlendiren eğitimler düzenlemeye devam ediyor. “Kanserde erken tanı çok önemlidir” diyerek konuşmasına başlayan Uzm. Dr. ÇALIKAPAN, tanı yapmakta çok geç kalan hastaların fotoğrafları üzerinden örnekler vererek hastalığa dair ayrıntılı bilgiler verdi.

Memesinde kitle görünen her 100 kadından sadece 85’inin “meme kanseri” teşhisi konulup, diğerlerinin iyi huylu tümörler olduğunu belirten Çalıkapan, 6 ayda bir her kadının kontrole gitmesi hususunda uyardı: “Memede kitleniz varsa, çöküklük, kızarıklık, portakal kabuğu görüntüsü veya kanlı akıntı varsa mutlaka bir meme cerrahına görünmeniz gerekir” dedi.

“İğne Biyopsisi Tercih Edilmeli”

Keserek yapılan biyopsilere alternatif olarak iğne biyopsisinin çok daha sağlıklı olduğunu ve bu sayede memenin tamamının kesilmeye gerek kalınmadığını vurgulayan Çalıkapan, hekimlerin biyopsi istediğinde “iğne biyopsisi” yapmaları konusunda uyarılması gerektiğini belirtti.

“Her 4 dakikada 1 kadın meme kanserinden ölüyor”

Dünyada her 4 dakikada bir kadının meme kanseri nedeniyle öldüğünü, 3 dakikada bir de bir kadına meme kanseri teşhisinin konulduğu vurgulayan Uzm. Dr. Çalıkapan, kadınların mutlaka aynada bakarak kendi kendine meme muayenesini bilmeleri ve uygulamaları gerektiğinin altını çizdi.

“Erkekler de meme kanseri olabilir”

Bilinen 100 kanser çeşidinden 1’inin de erkeklerde görülen meme kanseri olup, sebebinin ise östrojen hormonunun vücutta fazla salgılanması olduğunu söyleyerek bu kanser türünün kadınlarınkine göre daha kötü huylu tümörler olduğunu belirtti.

“Onkoplastik Cerrahiyle Estetik Tedavi”

Kanserli kitle alınarak yapılan cerrahi yöntemin geliştiğini, sağlam cildin içine silikon yerleştirilerek yapılan ameliyat neticesinde hastaların çok memnun kalarak evlerine döndüklerini vurgulayan Uzm. Dr. Çalıkapan, bu sayede kişilerin ruh sağlıklarının da en üst düzeyde tutulup hastalık sürecinin hızlı bir biçimde atlatıldığını aktardı.

IMG_9678

IMG_9636