ANASAYFA > Haberler > BUSMEK ve KAYMEK OMUZ OMUZA

Bursa Büyükşehir Belediyesi Sanat ve Meslek Eğitimi Kursları (BUSMEK) Merinos Kurs Merkezi Ebru eğitmen ve kursiyerleri KAYMEK Geleneksel Türk İslam Sanatları Öğretmeni Rıza Dağaçar’dan “ebruyla kitap ciltleme” eğitimi aldılar.

5

Kayseri Büyükşehir Belediyesi Sanat ve Mesleki Eğitim Kursları’nda (KAYMEK) ebru eğitmenliği yapan Rıza Dağaçar BUSMEK ebru sınıfına konuk oldu. Gelenekel Türk İslam Sanatlarından ebrunun farklı objelerde kullanımını anlatan Dağaçar, BUSMEK kursiyerlerine kitap ciltleme malzeme ve tekniklerini anlattı.

Ebru’nun günümüzde kullanım şekillerinden bahseden Dağaçar Geleneksel Türk İslam Sanatlarına katkıda bulunmak amacıyla ebruyu farklı objelerle yorumladıklarını aktardı: “ Ebruyu günümüzde hat, tezhip ve minyatür gibi farklı sanatlarla buluşturuyoruz. Yine teknolojinin gelişmesiyle birlikte klasik olan tablolardan ziyade kitap ayraçları, defter kaplama gibi çalışmaların yanı sıra kumaş ağırlıklı kravat, fular eşarp gibi gündelik yaşamda kullanılabilecek eşyalara da uyguluyoruz. Yine konsept olarak kravat, kol düğmesi ve kemer gibi çalışmalarımız da mevcut” dedi.

BUSMEK’te yaptıkları “defter ciltleme” çalışmasından bahseden Dağaçar, “BUSMEK kursiyerlerine geleneksel yapmış olduğumuz ebruların ciltleme yöntemini gösteriyoruz. Ebruları ciltlerken günlük kullanıma uygun bir şekilde defter veya kitaplarımızın üzerine kaplıyoruz. Bu sayede ebruyu günlük hayatta kullanıma uygun hale getirerek farklı konseptlerde hediyelikler üretmiş oluyoruz” diye konuştu.

IMG-20151216-WA0001

6