BUSMEK | Bursa Büyükşehir Belediyesi Sanat ve Meslek Eğitimi Kursları > Başarı Hikayeleri > “Osmanlıca’dan Türkçe’ye Kitap Çevirdi”

“Osmanlıca’dan Türkçe’ye Kitap Çevirdi”

Sevgin Karaoğlu
Osmanlıca Kursiyeri

Hayallerini süsleyen Osmanlıca dilini Bursa Büyükşehir Belediyesi Sanat ve Meslek Eğitimi Kursları’nda (BUSMEK) öğrenen Sevgin Karaoğlu, 1927 yılında yazılan Peyami Safa’nın (Server Bedii) ‘Hey Kahpe Dünya’ isimli romanını Türkçe’ye çevirdi. Karaoğlu, en son 1944 yılında Semih Lütfü Kitabevi tarafından 2. baskısı çıkarılan ve kitapseverlerin bulmakta zorlandıkları romanı Bursa Büyükşehir Kütüphanesi’ne bağışlayarak, başkalarının da faydalanmasını istediğini söyledi. 196 sayfalık kitabı Osmanlıca’dan çevirmek için iki buçuk ay boyunca çalıştığına dikkat çeken azimli kursiyer, “Bazen bir kelime üzerinde günlerce kafa yormam gerekti. Ama öğretmenimin yardımıyla yılmadım. Daha sonra Osmanlıcamı geliştirmek için, yine BUSMEK’in açtığı Arapça kursuna yazıldım. Hatta farklı bir dilde çeviri yapmak için Rusça’yı da alıyorum” diyor. Osmanlı tarihi ve kültürüyle ilgili pek çok bilgi edindiğini kaydeden Karaoğlu, ileride çevirisini kitap haline de getirmeyi planladığını ifade etti.