BUSMEK | Bursa Büyükşehir Belediyesi Sanat ve Meslek Eğitimi Kursları > Haberler > RAHİM AĞZI KANSERİNE DAVETİYE ÇIKARMAYIN

Bursa Büyükşehir Belediyesi Hanımlar Lokali’ne bu hafta Hayat Hastanesi Kadın Hastalıkları Uzmanı Dr. Emel Kar Altındağ konuk oldu. Seminerde rahim ağzı kanseri ve tedavi yöntemleri anlatıldı.

Hayat Hastanesi çalışanı Uzman Doktor Altındağ, son yıllarda sık rastlanan bir kanser türü olan Serviks (Rahim ağzı) kanseri ve erken tedavi yöntemlerini bayanlara anlatarak konunun önemine dikkat çekti. Özellikle evli bayanların smear testi yaptırması gerektiğinden bahsederek şunları ekledi;  “Smear testini yaptırmak için belli belirtiler beklemeyin. Serviks kanseri, Türkiye’de en çok görülen 8. kanser türüdür bu yüzden ihmal etmemeli ve bu testi yaptırarak bunun önüne geçmeliyiz. Bu kanser türünün  öncü lezyonları henüz kansere dönüşmemiş safhada yakalandığında yüzde 100’lük başarıyla tedavi edilebiliyor” dedi.

Serviks kanserine neden olan faktörlerden bahseden Altındağ, bunlardan korunmanın mümkün olduğunu söyleyerek ; “ öncelikle smear testini düzenli olarak yılda bir yaptırmalıyız. Daha sonra HPV virüsü bu kansere yol açar. Bunun 2  tipi vardır. Bunlardan aşıyla korunabiliriz. Çok partnerli cinsel hayat da risk faktörü taşır. Yine sigara ve sık yapılan diyetler de etkileyebilir” diye aktardı.

Ayrıca kadınlarda en sık görülen kistlerden olan miyomlardan da bahseden Altındağ konu hakkında bilinmeyenleri cevapladı; “Miyomunuz varsa 5 yılda bir düzenli kontrole gidin, küçülüp küçülmediğine baktırın. Kanamalarınız düzene girmiyorsa risk taşıyor olabilirsiniz. Daha önce parça alınmadıysa, kanama düzensizlikleri devam ediyorsa mutlaka parça alınması lazım. Eğer o da temizse, miyomlarınız da büyümüyorsa kanamanın düzene girmesi adına ilaç tedavisine başlanabilir. Fakat belli bir parçada rahim içi patalojinizde bir sorun çıkarsa o zaman ameliyat gerekebilir” dedi.

Hanımların en çok merak ettiği konulardan olan miyomların alınmasına değinen Altındağ,  ameliyat yaptığımızda miyomu mu alıyoruz, yoksa rahimi mi alıyoruz sorusunu şöyle açıkladı;  “Sonuçta, bunda ilk karar noktası kadının yaşını tamamlamış yada tamamlamamış olduğu. Eğer genç bir bayansa ve daha çocuk isteği devam ediyorsa mümkün olduğunca miyomları alıyor, rahimi bırakmaya çalışıyoruz; ama bu istek yoksa ve yaş 40 üzeriyse rahimi alıyoruz. Bu hususta miyomun yerleştiği konum önem kazanıyor. Böyle bir durumda tamamını almamız da gerekebilir” diye aktardı. Hanımların tüm soruları cevaplanarak seminer son buldu.

Hanımlar lokaline özel muayene fark ücreti almadan, sadece 12tl devlet katkı payı alınarak Hayat Hastanesi’nde smear testi yaptırabilecekler. Hem smear testi hem de muayenenin yapılacağı 1 ay sürecek bu fırsattan yararlanmak isteyen tüm hanımlar Hayat Hastanesi’ne giderek testi yaptırabilir.

Yayın Tarihi: 26 Aralık 2013 Saat: 12:18