ANASAYFA > Haberler > VARLIK VE YOKLUK SAVAŞIMIZ ÇANAKKALE

Bursa Büyükşehir Belediyesi İncirli Kültür Merkezi’nin kültür söyleşileri çerçevesinde ‘varlık ve yokluk savaşımız Çanakkale’ konulu programla Talha Uğurluel  Bursalılarla bir araya geldi.

DSCF7215
Araştırmacı-yazar Talha Uğurluel İncirli Kültür Merkezi’nde Bursalılarla bir araya geldi. Çanakkale Savaşının bilinmeyen yönlerinin ele alındığı konferansta görsellerle Çanakkale Savaşının görüntüleri sergilendi. Savaşın bilinmeyen soğuk yüzünü detaylarıyla anlatan Uğurluel, “18 Mart sabahı düşmanın 400 parça gemisi boğazın içine giriyor ve ateş yağdırmaya başlıyorlar. Kıyıdaki askerlerimiz onlara cevap veremiyor. Çünkü onların topları 6 km.’ye gönderirken bizimkiler sadece 2 km. gönderebiliyordu” diyerek Çanakkale Cephesinin ne şartlar altında savunulduğunu canlı anlatımıyla gösterdi.

Savaşın en hararetli günlerinde canını hiçe sayarak vatanı uğruna savaşan kahramanlardan bahseden Uğurluel, “ O gün bir çok kahraman vardı. Düşman donanmasından atılan mermilerle sükut eden bataryada askerlerin çoğu şehit olmuş, ayakta Havranlı Seyit ve birkaç askerden başka kimse kalmamıştı. Seyit, arkadaşı Niğdeli Ali’nin yardımı ile 275 kiloluk (215 okka) mermiyi sırtlamış ve yanındakilerin şaşkın bakışları arasında üç kez kaldırarak namlunun ucuna sürmüş ve topu ateşlemişti. 3. Ateşlemesinde Ocean zırhlısını tam dümen bölümünden vurmuş, gemi bir müddet sonra da boğazın derin sularına gömülmüştür. Yıllar sonra arkadaşı Niğdeli Ali, Seyit’in o mermiyi sırtlanırken çatır çatır kemiklerinin kırıldığını söylemiştir” dedi.

Yoğun katılımın olduğu programa Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Muhsin Özlükurt ve Sosyal İşler Şube Müdür Vekili İsmail Gökçe katılımlarından dolayı Tarihçi Yazar Uğurluel’e teşekkür ederek,  plaket ve çiçek takdim ettiler.

DSCF7211 DSCF7197 DSCF7190 DSCF7187 DSCF7173 _DSC0113

Yayın Tarihi: 25 Şubat 2016 Saat: 4:21