BUSMEK | Bursa Büyükşehir Belediyesi Sanat ve Meslek Eğitimi Kursları > Haberler > YAVUZ BAHADIROĞLU’NDAN “İBRETLİK TARİH DERSİ”

Bursa Büyükşehir Belediyesi İncirli Kültür Merkezi Tarihçi Yazar Yavuz Bahadıroğlu’nu ağırladı. Ünlü Tarihçi, “Şehzade Katli ve Saray Hayatı” hakkında bilinmeyen gerçeklere değinerek son zamanlarda çokça konuşulan Osmanlı Devleti’nde şehzadelerin öldürülmesi konusunda katılımcıları aydınlattı.

IMG_1917

Osmanlı Döneminde Saray Hayatı ve Şehzade Katli konulu seminerde çarpıcı açıklamalarda bulunan Bahadıroğlu, şehzadelerin öldürülmesinin devlet bekası için olduğunu belirterek günümüzün popüler dizilerini de gerçeği yansıtmadıkları hususunda yerdi.

“TARİH BİR İBRET DERSİDİR; İBRET ALMAYI BİLENE”

Ecdadımızın bizlere bıraktığı eserlerle övünmek yerine kebabımızla, lokumuzla övündüğümüzü söyleyen ünlü Tarihçi; Osmanlıya dair yanlış bilgilendirildiğimizi belirtti: “Bizlere derslerde öğretilen sadece savaşlar, dizilerde gösterilenler ise saptırılan gerçeklerdir.  II. Selim’in ölümü hakkında hamamda cariyenin peşinden koşarken takunya kaydı düştü ve kafasını mermere çarparak öldü deniyor. Be mübarek sende mi hamamdaydın?” şeklinde eleştirdi.

“ŞEHZADELER ÖLDÜRÜLMESEYDİ DEVLET ÇÖKERDİ”

Bahadıroğlu, , “Hürrem Sultan çok zeki bir kadındı ve Kanuni’yi etkilerdi. Ancak unutmayalım ki her kadın kocasını etkiler. Devlet sınırının başladığı yerde ise kadının sözü biter. Devleti korumak için kendi evladını öldürmeyi ve bunun vebalini göze alan bir padişahın, eşinin sözüyle hareket ettiğini nasıl söyleyebiliriz? Şehzadelerin öldürülmesiyle ilgili de bilinçli dezenformasyon yapıldığını düşünüyorum. Osmanlı Tarihi’nde bazı şehzadelerin öldürüldüğü doğrudur. Şehzadeler öldürülmeseydi devlet bölünürdü ve Osmanlı İmparatorluğu beş senede çökerdi” diye konuştu.

“KANUNİ ZAMANINDA KÖYLERDE İLKOKULLAR ÇOK YAYGINDI”

“Osmanlı bir sistemler manzumesidir” diyen Bahadıroğlu, Osmanlı’nın çok iyi bir eğitim sistemine sahip olduğunu belirterek, “Çok iyi bir sistem kurmuştur. Kanuni döneminde ilkokullar köylere kadar yaygındır. Bunu da Fransız tarihçiler şöyle söylüyor; ‘Her köyde mutlaka bir mektep vardır. Yalnızca erkek çocukları değil, kızlar da okumaktadır. Kanuni sonrasında İstanbul’da 2 bin civarında okul var. O zamanki İstanbul’un nüfusunun 200 bin civarında olduğunu unutmayalım” dedi.

“HÜRREM SULTAN YARDIMSEVERLİĞİYLE TANINIRDI”

Bahadıroğlu sözlerinin sonunda Hürrem Sultan’ın zehir şişesiyle gezdiği imajının da asılsız olduğunu, 600 senelik Osmanlı hayatında zehirlenerek ölen hiç kimsenin olmadığını söyleyerek: “Hürrem Sultan; hep entrikalarla, oyunlarla anlatılıyor. Oysa o, bunlardan çok hayırlarıyla anılması gereken bir kadındı. Bir ömre sığmayacak kadar çok hayratı var. Günümüzde, Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi olarak hizmet veren yer ise, adını Hürrem Sultan’ın oğlu Şehzade Cihangir’in ölümünün anısına yaptırdığı Darüşşifa’dan alıyor. Haseki; padişahın eşi anlamına geliyor” diyerek Hürrem Sultan’ın yaptırdığı bunun gibi 70 tane eserinin daha olduğunu sözlerine ekledi.

Oldukça verimli geçen seminer sonunda Bursa Büyükşehir Belediyesi Sosyal İşler Şube Müdürü Şahin Arat katılımlarından dolayı Yavuz Bahadıroğlu’na teşekkür ederek katılım belgesini takdim etti. Bursa Büyükşehir Belediyesi Başkanı Sayın Recep Altepe adına programa katılan Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Abdülkadir Karlık, verdiği değerli bilgiler için Sayın Bahadıroğlu’na teşekkür ederek Recep Altepe imzalı Bursa Kılıcı hediye etti.

IMG_1908

IMG_1967