Tarihçe

Bursa Büyükşehir Belediyesi Sanat ve Meslek Eğitim Kursları (BUSMEK) Hayat Boyu Öğrenme ilkeleriyle, Bursalıların sanat ve mesleki eğitim ihtiyaçlarına cevap vermek, kaybolmaya yüz tutmuş geleneksel el sanatlarımızı yaşatmak, bireylerin iyi bir üretici, bilinçli bir tüketici olmalarını sağlamak, kültürel ve sosyal gelişimlerine katkıda bulunmak, kent kültürüne adaptasyonunu sağlamak amacıyla kurulmuştur.

BUSMEK kapsamında, 2006’dan bu yana Bursalılara çağın gerektirdiği şekilde, ücretsiz sanat ve meslek eğitim kursları veren, yaygın eğitim ilkeleriyle gerçekleştirilen bir “yetişkin organizasyonudur. 2006 yılında yalnızca 5 kurs merkeziyle yola çıkan BUSMEK, Bursa’nın 14 ilçesinde faaliyet gösteren 25 farklı mekanda, bugüne kadar, 540 branşta eğitimler veren bir “halk üniversitesi” konumundadır. Yılda yaklaşık 18.000 kursiyerimiz eğitimlerimizden istifade etmektedir.

BUSMEK, Bursa’da hemşerilerimize Bilişim Teknolojileri, Büro Yönetimi ve Sekreterlik, Çocuk Gelişimi ve Eğitimi, El Sanatları Teknolojisi, Güzellik ve Bakım Hizmetleri, Grafik ve Fotoğraf, Giyim Üretim Teknolojileri, Güzellik ve Saç Bakım Hizmetleri, Kişisel Gelişim, Makina Metal Teknolojisi, Muhasebe-Finansman, Müzik ve Gösteri Sanatları, Sanat ve Tasarım, Sağlılı Yaşam Hizmetleri (Spor ve Diyetisyen), Yabancı Diller, Yiyecek ve İçecek Hizmetleri ve Sınavlara Hazırlık alanlarında eğitimler vermektedir. Merinos,  Mesleki Eğitim Merkezi, Beşevler, Mollaarap, Kent Meydanı, Mudanya, Vakıf, Görükle, Gürsu, Karacabey,  Orhaneli, Orhangazi,  Mustafakemalpaşa, Gemlik, Ertuğrul Kurs Merkezleri ile hizmetlerini sürdürerek, kalitesini her geçen gün arttırmaktadır.

BUSMEK'te yetişkin eğitimlerin yanı sıra ortaöğretim mezunu üniversiteye hazırlanan gençler için de YKS hazırlık kursları düzenlenmektedir. Haftaiçi düzenlenen kurslarda eğitim setleri de öğrencilere ücretsiz verilmektedir. Hürriyet, Naim Süleymanoğlu, Vakıf, Orhangazi, Mustafakemalpaşa ve Karacabey sınava hazırlık merkezlerimizde YKS hazırlık eğitimlerimiz devam etmektedir.

Sanat ve meslek eğitimlerinin yanı sıra eğitim sürecini destekleyici ve tamamlayıcı nitelikteki hizmetler de BUSMEK’in önemli faaliyetlerindendir. Ücretsiz verilen bu hizmetler; sergi ve fuarlar, seminerler, yayınlar, kursiyer ürünlerinin satışı, atölye faaliyetleri, yarışma, sempozyum vb. etkinliklerdir. BUSMEK’in faaliyet alanı olan eğitimlerin dışındaki bu tür çalışmalar da yetişkin eğitimi kapsamında gerçekleştirilmektedir.