3. ULUSLARARASI KOZADAN KUMAŞA İPEK FESTİVALİ BAŞLIYOR

29 Ağustos 2022 - Pazartesi

2006 yılında ücretsiz sanat ve mesleki eğitimleriyle Bursalılara hizmet vermeye başlayan BUSMEK, her geçen gün eğitim ağını genişleterek kaliteli eğitim imkânı sunmak için çalışmaktadır.
Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin “Bursa İpeği Yeniden Hayat Buluyor” projesi kapsamında, 2015 yılında “Talimhane” bölgesine BUSMEK bünyesinde “Umurbey İpek Üretim ve Tasarım Merkezi” açılmıştır. Türkiye’de ilk ve tek olan yerli kozadan yerli ipek sadece Bursa’da üretilmektedir. Mevcut çalışmayla dut ağacı ekiminden eski ipek atölyelerinin parlak günlerine döndürülmesine kadar Bursa’da ipekböcekçiliği tekrar zirveye taşınması hedeflenmiştir.
Umurbey İpek Üretim ve Tasarım Merkezindeki faaliyetlerin yanında, Büyükorhan ilçesi; Kınık, Sarnıç ve Karaağız mahalleleri ile Keles ilçesi; Sorgun mahallesinde ipek üretimi ve halı dokuma atölyeleri hizmet vermektedir. Ayrıca 2022 yılında İznik Derbent Mahallesi’nde El Dokumaları Atölyesi kurularak faaliyetlerine başlamıştır.
Ülkemizin coğrafi ve iklimsel konumundan dolayı ipekböceği günümüzde yılda bir sefer üretiliyor. Üretim ve hasat zamanı Mayıs ayının başlarında koza bakımı ile başlar Haziran ayının sonlarında hasat yapılması ile son buluyor. Her yıl aynı dönemde geleneksel olarak tekrarlanan koza hasadını Bursa halkımızla birlikte bir festival ile kutlayıp, Bursa İpeğimizi daha fazla kişiye duyurarak farkındalık sağlıyoruz.
1-4 Eylül 2022 tarihleri arasında Koza Han ve Orhan Parkı’nda  “Uluslararası Kozadan Kumaşa İpek Festivali” nin 3.’sünü kutluyor olacağız.
Festival kapsamında ipek kültürünü yeni nesillere aktarmak amacıyla, ilk gün Koza Han’da temsili ipek kozası alım satım seremonisi gerçekleştirilecektir. Ardından Orhan Parkı’nda hazırlanan çadır ve stantlarda ipek ürünler ile ilgili atölye çalışmaları izlenebilecektir. Azerbeycan, Kırgızistan ve KKTC’den gelen sanatçıların da hazır bulunacağı festivalde ipek, keçe, kumaş, takı, halı gibi birçok farklı ürün incelenebilecek. Ayrıca Tayyare Kültür Merkezi’nde yerli ve yabancı sanatçıların ipek kültürü ile alakalı ürünleri sergilenecek.