TÜRKİYE’NİN ÜRETEN KADINLARI BULUŞTU

15 Aralık 2023 - Cuma

Türkiye’nin kuruluşundan kurtuluşuna ve büyümesine her zaman büyük katkı veren Türk kadını, Cumhuriyet’in ilanının 100’üncü yılında Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen programla bir araya geldi. Bursa’nın 17 ilçesinde üretim yaparak hem aile hem ülke ekonomisine katkı sağlayan 30 kadın kooperatifi ve 25 kadın derneği, Büyükşehir Belediyesi’nin ikincisini düzenlediği ‘Bursa Üreten Kadınlar Buluşması’nda el emeklerini sergileme fırsatı buldu.

Yıllardır BUSMEK vasıtasıyla kadınları nitelikli işgücü haline getiren Bursa Büyükşehir Belediyesi, üretim sürecindeki kadınların desteklenmesi yolundaki projelerine devam ediyor. Bursa Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı, Hayat Boyu Öğrenme Şube Müdürlüğü’ne bağlı BUSMEK olarak katıldığımız etkinlikte, 3 gün boyunca ipekli ürünler, çini ve deri ürünler başta olmak üzere BUSMEK kursiyerlerimizin ürettiği  aksesuar ürünlerinin satışları gerçekleştirilip, elde edilen gelir Filistin’de zarar gören sivillere bağışlanacaktır. Ayıca 3 gün boyunca düzenlenen, Bez Çanta Boyama, Makrome Anahtarlık, Taş Boyama, Sulu Boya, Kitap Ayracı Yapımı gibi atölye çalışmalarıyla (workshoplar) Filistin'de yaşanan kadın ve çocuk ölümlerine dikkat çekmeyi amaçlıyoruz.

Üretici kadınların gücüne güç katan buluşmanın açılış törenine Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş ve eşi Sevinç Aktaş’ın yanı sıra Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) eski Başkanı Mustafa Şentop, DOSABSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Nilüfer Çevikel, TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Sabriye Şen, AK Parti İl Başkanı Davut Gürkan, Bursa Ticaret İl Müdürü İsmail Aslanlar, İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Acar, meclis üyeleri, kamu kurumlarının ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve çok sayıda davetli katıldı.

Kadın Ritim Grubu performansı gösterisiyle başlayan programda konuşan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanımız Alinur Aktaş, Bursa’nın artık çok çalışkan gayretli ve üretken sanayici, iş insanı ve kooperatiflerde kadınları var. Bu buluşmanın ikincisini düzenliyoruz. Bu buluşma, sadece bir sergi ve satış organizasyonu değil, aynı zamanda bir aile, bir toplum olarak bir araya gelmenin, dayanışmanın ve birbirimize destek olmanın bir ifadesidir. Kooperatifler her durumda kadınlar için bir etkileşim, fırsatlara erişim ve dayanışma imkânı sağlamaktadır. Ayrıca yerel, bölgesel, ulusal ve uluslararası düzeyde yoksulluğun azaltılmasında ve kadınların iş gücüne katılımlarının arttırılmasında önemli çözüm araçlarından biridir. Bursa Büyükşehir Belediyesi olarak daha ne kadar destek verebiliriz, daha ne dokunuşlar yapabiliriz hesabıyla hareket ediyoruz” dedi.

TBMM eski Başkanı Mustafa Şentop, ikincisi düzenlenen buluşmanın hayırlı olmasını diledi. Üreten ve burada sergileyen kadınları ve oluşturdukları birlikleri de tebrik eden Şentop, Bursa’nın Türkiye’nin en önemli şehirlerinden birisi olduğunu dile getirdi. Doğuştan üretici bir kabiliyete sahip olan kadınların üretimlerinin daha görünür hale getirilmesi gerektiğini anlatan Şentop, kadın üretiminin parasal değere çevrilmesi halinde Türkiye ekonomisine de büyük bir değer katacağını söyledi. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’a teşekkür ediyorum. Bursa, kadın kooperatiflerinin çalışması bakımından örnek teşkil ediyor. Programda emeği geçenleri tebrik ediyorum. Başka şehirlere de buradaki faaliyetleri örnek almasını tavsiye ediyorum” dedi.

Konuşmaların ardından günün anısına kadın kooperatifi üyeleri tarafından Büyükşehir Belediye Başkanımız Alinur Aktaş’a, TBMM eski Başkanı Mustafa Şentop’a ve AK Parti İl Başkanı Davut Gürkan’a hediye takdim edildi. Açılış kurdelesini kesen Başkanımız Alinur Aktaş ve protokol üyeleri tek tek stantları gezerek, üretici kadınlardan üretimleri hakkında bilgi aldı.

Üç boyunca sürecek olan Bursa Üreten Kadınlar Buluşması’nda, iş hayatında başarılı olmuş kadınların yer aldığı söyleşiler, konserler, DJ performansı ve Alişan konseri düzenlenecek.