YARATICI KÜLTÜREL ENDÜSTRİLER ZİRVESİ’NDE YERİMİZİ ALDIK

23 Ekim 2023 - Pazartesi

Yaratıcı Kültürel Endüstrilerimiz hakkında akademik bildirilerin sunulduğu, zanaat ve halk sanatlarıyla bezeli şehirlerin dinamiklerinin keşfedildiği, sektörel bazlı görüşmelerin sağlandığı, kültür ve yaratıcılıkla iş birliklerinin güçlendirilmesini amaçlayan “ Yaratıcı Kültürel Endüstri Zirvesi” 19-22 Ekim 2023 tarihlerinde Kütahya’da gerçekleştirildi.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanımız Alinur Aktaş da zirvenin ikinci gününde düzenlenen ‘Sektörde Köklü Miras Hafızamız’ konulu panele konuşmacı olarak katıldı. Bursa’nın en şanslı şehirlerden bir tanesi olduğunu söyleyen Başkanımız Alinur Aktaş, Yaratıcı Şehirler Ağı ve kültürel endüstriyle alakalı neler yaptıklarını katılımcılarla paylaştı. Günümüzde birçok şeyin unutulmaya yüz tuttuğunu hatırlatan Başkanımız Alinur Aktaş, “Unutulmaya yüz tutan bir çok değerimiz var. Onları canlandırmak, yaşatmak ve ticari aktiviteye dönüştürmek adına yapılması gerekenler var. Sadece söylemde değil, eylemle de bu yönde harekete geçilmesi gerekir. Bu manada bu buluşmanın çok değerli olduğunu düşünüyorum.” dedi.

İznik Çinisi ve Bursa İpeği konusunda Türkiye, Avrupa ve Asya’nın birçok şehrinde festivallere katıldıklarını ve çalıştaylar düzenlediklerini belirten Başkanımız Alinur Aktaş, “Bizim Bursa Sanat ve Meslek Eğitim Kursları BUSMEK’imiz var. Aslında bir halk üniversitesi. Binlerce insan BUSMEK çatısı altında 26 ayrı kurs merkezinde farklı branşlarda eğitim görüyor. Özellikle bu zanaatları yaşattığımız bir organizasyondur” diye konuştu.

Festivaldeki alanda, Bursa Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı, Hayat Boyu Öğrenme Şube Müdürlüğü’ne bağlı BUSMEK olarak yer aldığımız standımızda gelen ziyaretçilere Bursa’nın coğrafi işaretlerinden olan Bursa İpeği’ni ve İznik Çinisi’ni tanıttık. Ziyaretçiler, ipekböceği kozalarından tepme mancınık ile ip çekimini ve ipek halı dokuma tezgâhlarındaki canlı performansları yakından izleme fırsatı buldular. Ayrıca Çini sanatını yakından inceleyip yapım aşamalarında kullanılan malzemeler hakkında bilgi edindiler.

Kütahya Belediye Başkanı Prof. Dr. Alim Işık da standımızı ziyaret ederek, yapılan çalışmaları yerinde izledi. Başkan Işık, Hayat Boyu Öğrenme Şube Müdürümüz Sinem Şen’den BUSMEK’in ücretsiz eğitim faaliyetleri hakkında bilgi aldı. Ayrıca İpek ve Çini sanatları adına yapılan çalışmalar için memnuniyetlerini dile getirdi.