İPEĞİN MERKEZİNE ZİYARETÇİ AKINI

20 Mayıs 2022 - Cuma

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin başlattığı “Bursa İpeği Yeniden Hayat Bulacak” projesi kapsamında yerli ipek üretimini artırmak ve kaybolmakta olan ipekböcekçiliği üretimini yeniden canlandırmak adına Bursa Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı, Hayat Boyu Öğrenme Şube Müdürlüğü’ne bağlı,  Bursa Büyükşehir Belediyesi Sanat ve Meslek Eğitim Kursları (BUSMEK) bünyesinde Umurbey İpek Üretim ve Tasarım Merkezimiz ile faaliyetlerini hız kesmeden sürdürüyor.

Hem tasarım ve üretimin hem de tanıtım faaliyetlerinin devam ettiği Umurbey İpek Üretim ve Tasarım Merkezimizi 2 gün boyunca yurt içi ve yurt dışı olmak üzere toplamda 150 kişi ziyaret etti.

Gelen misafirler arasında Endonezya Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosluğu’nun talebi üzerine Endonezya Başkonsolosu Eşi Novianti As’asri’nin başkanı olduğu Endonezya Bayanlar Derneği’nden yaklaşık 30 kişi yer aldı.

Daha sonra Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Polatlı Sosyal Bilimler Meslek Yüksek Okulu, Hakan Tan İlköğretim Okulu 2. Sınıf öğrencileri ve Yenice Engelsiz Yaşam ve Rehabilitasyon Merkezi’nden toplamda 120 kişiyi de bugün ipekle buluşturduk.

Umurbey İpek Üretim ve Tasarım Merkezi’ne gelen misafirlere ipek böceğinin yumurtalardan başlayarak ördüğü kozanın içerisinde bir kelebeğe dönüşünceye kadar geçirdiği aşamalar, kozadan ipeğin nasıl alındığı ve iplik haline gelerek dokuma tezgâhlarında nasıl işlendiği, uygulamalı olarak anlatıldı. Aynı zamanda ipeğin kullanım alanları hakkında bilinmeyenler de aktarıldı. Ayrıca Coğrafi İşaret Tescilli Bursa İpeği’nin, tarihini, Türkiye’de ve dünyadaki yeri ve önemi hakkında bilgiler verildi. İpek halıların desenlerinin nasıl çıkarıldığı, ipek halı ve kumaşların nasıl dokunduğu, atölyelerde incelendi.

Tepme mancınık ile kozadan ipek çekimi uygulamasında misafirler, 14 asır önce bu işin nasıl yapıldığını hem görerek hem de uygulayarak başka bir yerde kazanamayacakları bir tecrübe elde ettiler.