Osmanlı saray mutfağının doğduğu şehir olan Bursa’nın tescilli lezzetleri, Bursa Büyükşehir Belediyemizin 'Yeşil Bursa, Yeşil Gastronomi’ temasıyla düzenlendiği 2. Bursa Gastronomi Festivali’nde vitrine çıktı.
Bursa’nın gastronomi kültürünü ortaya çıkarmak amacıyla zengin içerikle hazırlanan ve Cumhuriyet Caddesi’ndeki renkli kortejle start alan 2. Bursa Gastronomi Festivali’nin resmi açılış töreni, adeta dev bir mutfağa dönüşen Merinos Park’ta yapıldı. Festival alanının girişindeki kurdele kesilmesiyle start alan festivalin açılış törenine Bursa Valisi Mahmut Demirtaş, Büyükşehir Belediye Başkanımız Alinur Aktaş, Bursa Milletvekillerimiz Mustafa Varank, Emine Yavuz Gözgeç, Emel Gözükara Durmaz, Ahmet Kılıç ve Mustafa Yavuz, ilçe belediye başkanları, AK Parti İl Başkanımız Davut Gürkan, gastronomi profesyonelleri, şefler, gastronomi öğrencileri ve vatandaşlar katıldı.
BUSMEK olarak yer aldığımız festivalde, yiyecek içecek hizmetleri alanındaki branş öğretmenlerimiz tarafından hazırlanan Bursa Kebabı, Cantık, Tahinli Pide, Pideli Köfte, Cevizli Lokum, Kemalpaşa Tatlısı, ve Süt Helvası gibi Bursa’nın coğrafi işaretli yöresel lezzetleri de yer aldı. Bir yandan BUSMEK yeni dönem eğitim faaliyetlerinin tanıtımları yapılırken, diğer taraftan da canlı performanslarla Bursa İpeği, ip çekimi ve ipek halı dokuma özel düğüm teknikleri anlatıldı.
Festivalin açılış töreninde konuşan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanımız Alinur Aktaş, gastronomi festivalinin bu yıl ikincisini gerçekleştirmenin heyecanını yaşadıklarını söyledi. Geçen yılki festivalden mükemmel sonuçlar elde ettiklerini ve festivalin hemen ardından konunun tarafları ile toplanıp, ‘neler eksikti’ ve ‘daha neler yapılabilir’ konularını irdelediklerini ifade eden Başkanımız Aktaş, “Bursa sahip olduğu tüm değerlerin yanında aynı zamanda bir turizm şehri. Turizmin en büyük tetikleyicilerinden bir tanesi de gastronomi. Emeği geçenlere, burada olup bizlere güç verenlere teşekkür ediyorum. Festivalimiz hayırlı olsun” diye konuştu.
Bursa Milletvekili Mustafa Varank da kadim bir tarihe sahip olan Bursa’nın zengin bir mutfağı olduğunu, bunu tanıtmak için ellerinden geleni yaptıklarını vurguladı. Biz diyoruz ki; Bursa herkesin görmesi gereken bir şehir. Bursa’nın lezzetleri de herkesin tatması gereken lezzetler. Herkesi gastronomi festivaline bekliyoruz” dedi.
Bursa Valisi Mahmut Demirtaş ise Anadolu'nun kadim başkentlerinden Bursa’nın doğu ile batının kesişim noktasındaki konumuyla yemek kültürü açısından da önemli bir gastronomi merkezi olduğunu söyledi. Bursa’nın farklı kültürler ve farklı lezzetlerin harmanlandığı bir şehir olduğunu dile getiren Demirtaş, “Mevcut potansiyelimizi daha yukarı çıkarmak, Bursa’yı bu coğrafyanın en ünlü gastronomi destinasyonlarından biri halinde getirmek için çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Anadolu'nun enfes lezzetlerine ev sahipliği yapan Bursa'mızın geleneksel mutfağını dünden bugüne, bugünden geleceğe taşıyacağız” diye konuştu.
2. Bursa Gastronomi Festivali, 15-16-17 Eylül tarihlerinde Merinos Parkı’nda ziyaret edilebilecek.